Artrose

Wat is artrose?

Artrose is een verandering van het kraakbeen in het gewricht.  Deze verandering is een natuurlijk proces van het ouder worden, maar soms gaat dit gepaard met vervelende pijnklachten.  Het kraakbeen wordt te dun , rafelt af of verdwijnt helemaal.

Typische klachten bij artrose zijn pijn en stijfheid, vooral bij het “op gang komen”.  In de ochtend zijn de klachten het meest vervelend, vooral na het opstaan. Na een tijdje bewegen is de pijn en stijfheid minder.  Soms is er een lichte zwelling en voelt het gewricht warm. Dit zijn verschijnselen van een ontsteking door irritatie en overbelasting van het gewricht.

Bij artrose denken mensen vaak aan slijtage.  Dat klopt niet helemaal; het gewricht is niet versleten maar er is wel wat veranderd.  Een gewricht ontstaat waar twee botten bij elkaar komen. Op de uiteinden van het bot zit een laag kraakbeen.  Normaal kraakbeen is heel glad zodat gewrichten makkelijk kunnen buigen, draaien en strekken. Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden.  Het is niet meer zo glad en regelmatig waardoor het gewricht minder makkelijk beweegt.

Wat te doen bij artrose?

Om klachten te verminderen is het belangrijk om te blijven bewegen zonder het gewricht te overbelasten.  Door veel oefeningen te doen kan het gewricht ook helaas overbelast raken. Spieren die sterk en goed op kracht zijn helpen om het gewricht stevigheid te geven waardoor het meer kan verdragen en minder pijn doet Hoe krijg je de juiste balans en  hoe om te gaan met deze tegenstrijdigheden?

De kennis over artrose is onlangs opmerkelijk veranderd. Uit recent onderzoek blijkt dat  artrose niet alleen een gewrichtsprobleem is, maar dat vaak ook het centrale zenuwstelsel betrokken is. Het centrale zenuwstelsel  bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en alle zenuwen. Deze regelen alles wat in het lichaam gebeurt. Vaak wanneer er sprake is van artrose is het centrale zenuwstelsel overprikkelt.  Daarom moet niet alleen het gewricht en de spieren behandeld worden maar ook de verandering van centrale prikkelverwerking in de hersenen.

De behandeling van artrose

De begeleiding van fysiotherapie De Verbinding bij artrose is gericht op het opbouwen van spierkracht en advies te geven over bewegen en belasten.Het aanpassen van bewegingen zodat de beweging makkelijker en soepeler verloopt,en de grote rol die het brein hierbij heeft wordt in het oefenen meegenomen. Marjo leert je bewust te worden van je bewegingen en hoe je de belasting op het gewricht kan verminderen. De afbraak van kraakbeen en de veranderingen in het gewricht zijn niet te behandelen, maar hoe de beweging verloopt is aan te leren. Hetzelfde geldt voor het verminderen van de belasting op het gewricht. De juiste behandeling kan van grote invloed zijn op het verlichten van pijn en klachten bij artrose.

Neem contact op met fysio De Verbinding